, , , ,

Cowford Chophouse

2017 / Jacksonville, FL

Exterior

Client: Cowford Chophouse
Architecture: Design Cooperative
Interior Design:  Design Cooperative
MEP Engineering: Powell and Hinkle Engineering
Structural Engineering: Atlantic Engineering Services
LEED Consulting: Breaking Ground
General Contractor: Danis
Environmental Graphic Design: Wingard Creative

 

Cowford Chophouse is contained within a historic building – formerly the First National Bank of Florida. It was rebuilt in 1902 following the great fire of 1901. Over time the building suffered significant structural damage from years of neglect.

Exterior

Many details of this Renaissance Revival landmark have now been restored to their original glory. Restored elements include the historic arched windows, exterior bricks, and metal cornice.

1st Floor Dining

Interior finishes were selected to complement the existing architecture meshing a modern steakhouse with classic style. The first floor lobby features burnt wood detailing on the host stand, a nod to the building’s rebirth after the Great Fire of 1901. Interior details inspired by the building’s unique history include a wine locker display, close to the location of the original bank vault and the ceiling design at the first and second floor levels, similar to the original tin coffers found in ruins.

2nd Floor Dining

While the first floor features a casual environment – highlighted by large community tables bearing an artistic nod to the St. Johns River – the second floor features more intimate tones and a seven-seat “river bar” with a dramatic gold-leafed glass face and Silver Egeo marble top.

Rooftop Bar

Framed photographs line the ornamental stairway – depicting the original building and its extensive transformation – from the foundation to the rooftop terrace, where guests can enjoy unimpeded views of the city that inspired this one-of-a-kind dining destination.

Exterior
1st Floor Dining
2nd Floor Dining
Rooftop Bar
Client:
  • Hospitality / Restaurant
 
Awards:
  • 2018 DTJax Project of the Year
  • 2018 NAIOP Project of the year